Zie jij het mooie groene gras al opkomen? Hoewel het zeer aanlokkelijk kan zijn om je paard al op de weide te laten, wacht je hier toch best nog even mee. Maar waarom is dat? En wat kan je doen als je paard toch al op de weide staat?
Kort vs lang gras, pectine vs cellulose
Allereerst is het belangrijk om heel kort de samenstelling van gras even te bespreken. Kort gras bestaat namelijk niet uit dezelfde samenstelling als lang gras.
Naast dat kort gras over het algemeen meer suiker bevat, bestaat het ook voornamelijk uit pectine. Pectine is een polysacharide dat wordt afgebroken door de darmflora in de blinde darm. Bij deze afbraak worden door de darmflora zuren geproduceerd.
Langstengelig gras daarentegen, bestaat voornamelijk uit cellulose. Ook dit wordt door de darmflora afgebroken maar hierbij ontstaat geen verzuring in de darm.
En verzuring van de darmen is net wat je niet wil. Een gezonde darmflora leeft namelijk in een neutrale omgeving. Vanaf het milieu zuurder wordt, zullen sommige nuttige stammen niet kunnen overleven en verandert de samenstelling van de darmflora. Een langdurige verzuring wil je absoluut vermijden, hierbij zal de darmflora zich niet meer kunnen herstellen en raakt de darmwand beschadigd. Klachten die kunnen optreden zijn niet alleen darmklachten, maar ook immuniteitsproblemen, huidklachten en zelfs hoefbevangenheid.
Het verschil tussen wilde en gedomesticeerde paarden
Als we even een blik werpen op paarden in het wild, komen zij zeker en vast ook in aanraking met pectine, maar wel alleen in bepaalde seizoenen. Doordat ze maar in korte periodes met deze verzuring te maken krijgen, kan de darm zich telkens terug herstellen.
Bij onze paarden ligt dit wat anders. Zij krijgen namelijk veel meer te maken met verzuring van de darm. Zo krijgen ze vaak geen uitgebloeid gras maar wel veel kort, pectinerijk gras voor een lange periode en soms zelfs het hele jaar door. Ook vele voedingsproducten bevatten ingrediënten die voor verzuring van de darm veroorzaakt waardoor deze zich niet uit zichzelf kunnen herstellen. Daarbij hebben ze maar weinig toegang tot diversiteit en allerlei plantjes die de verzuring tegengaan. Hierdoor liggen allerlei darm- en andere gezondheidsklachten op de loer.
Heb je dus de mogelijkheid om het weideseizoen van je paard nog even uit te stellen? Wacht dan tot eind mei - of begin juni wanneer het gras duidelijk uit meer stengel dan blad bestaat.
Heb je niet de mogelijkheid om te wachten met beweiden?
Help de spijsvertering van je paard dan door het aanbieden van bittere kruiden. Deze stimuleren de spijsverteringsenzymen om het rijke gras te verwerken en stabiliseren de gewenste darmflora.
Wil je graag aan de slag met het ondersteunen van de spijsvertering in de aankomende pectine- en suikerrijke periode? In het Voeren-Volgens-Oerbehoefte jaarabonnement spelen we hier op in. Meer informatie vind je hier.
Reactie plaatsen
Reacties