Een overbelaste lever bij suikerstofwisselings-problemen

Gepubliceerd op 8 juli 2024 om 13:45

Problemen met de suiker-stofwisseling? Vergeet de lever niet!

De lever is misschien wel het meest bekend om zijn ontgiftingsfunctie, maar wist je dat dit orgaan veel meer doet dan alleen dat? Naast het filteren van toxines, is de lever een opslagplaats voor verschillende vitaminen en ijzer, produceert en scheidt het gal uit, en speelt het een essentiële rol in verschillende metabole functies, waaronder het vet-, eiwit- en suikermetabolisme. En dus ook deze laatste functie is van groot belang voor de gezondheid van je paard.

De lever als regelorgaan van de suikerstofwisseling

De lever reguleert de bloedsuikerspiegel via verschillende processen:

  1. Opslag van Glucose: Wanneer de bloedsuikerspiegel hoog is, slaat de lever glucose op in de vorm van glycogeen. Dit glycogeen kan later worden afgebroken tot glucose wanneer het lichaam meer energie nodig heeft.
  2. Gluconeogenese: Bij een lage bloedsuikerspiegel, bijvoorbeeld tijdens intense lichamelijke inspanning, kan de lever glucose produceren uit eiwitten en vetten. Dit proces staat bekend als gluconeogenese.
  3. Opslag van Overtollige Suikers: Een overmaat aan suiker wordt in de lever opgeslagen als vetreserve.

Wat gebeurt er bij insulineresistentie?

Insulineresistentie treedt op wanneer het lichaam, en in de eerste plaats de lever, minder gevoelig wordt voor insuline. Hierdoor kan glucose niet effectief naar de cellen worden getransporteerd, wat resulteert in een verhoogde bloedsuikerspiegel. Dit suikertekort in de cellen, inclusief de levercellen, leidt tot een chronisch energietekort. De lever reageert hierop door meer suiker te produceren, een proces dat op de korte termijn gunstig is, maar op de lange termijn kan leiden tot overbelasting. 

Effect op andere leverfuncties

Omdat de lever zelf suiker produceert, zullen de insulinereceptoren in de lever als eerste resistent worden, nog voordat andere organen dit worden. Dit heeft nadelige gevolgen voor de leverfunctie. Na verloop van tijd raakt de lever zo overbelast dat hij zijn andere functies, zoals ontgifting, niet meer goed kan uitvoeren. Dit kan leiden tot verschillende gezondheidsklachten, waaronder huidproblemen. 

Dus heeft jouw paard moeite met de suikerstofwisseling? Vergeet dan zeker de lever niet!

Wel ondersteunen, maar geen detox!

De lever ondersteuning bieden is een goed idee, maar ga niet detoxen. Bij een detox zorg je er namelijk voor dat opgeslagen afvalstoffen allemaal tegelijk uit het weefsel verwijderd worden, maar terwijl ook opnieuw aan de lever gepresenteerd worden om ze om te zetten zodat ze geëlimineerd kunnen worden. De lever is nog steeds overbelast, dus zal die taak niet kunnen uitvoeren en wordt hiermee dus nog zwaarder belast. Doe dus geen detox maar ondersteun de lever en de suikerstofwisseling zodat hij zelf weer op volle capaciteit de opgeslagen afvalstoffen aan kan.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.